Pilsētpētnieku grupa Grauzti.lv Rehabilitācijas centrā „Līgatne” objektā „Pansionāts” gatavo atklāt  bilžu izstādi
37, Rīga, Latvija

2010. gada 8. maijā pulksten 12:00 Padomju slepenajā bunkurā Rehabilitācijas centrā „Līgatne” ar segvārdu „Pansionāts” pilsētpētnieku grupa Grauzti.lv gatavo atklāt foto izstādi, kurā apkopotas bildes no citām Latvijas bumbu patvertnēm un bunkuriem mūsdienās.
GrauztiLv apvieno sevī cilvēkus, kuri nodarbojas ar pilsētpētniecību ( no angļu val. Urban exploration ), jeb pēta un apmeklē visdažādākās būves, kuras netiek saimnieciski izmantotas un ir pamestas. GrauztiLv darbojas jau vairākus gadus un ir apmeklējuši vairāk kā simts objektus visā Baltijā. Pēdējos gados viņi nopietnāk ir pievērsušies Padomju Savienības Civilās aizsardzības un tās aizsargbūvju pētīšanā un pēta gan bumbu patvertņu vēsturi, gan apmeklē un pēta to stāvokli mūsdienās.
Izstādes vieta nav nejauši izvēlēta, tā ierīkota deviņus metrus zem zemes, savulaik ļoti slepenajā padomju bunkurā. Bunkurs sākts celt 1970. gadā ar mērķi nodrošināt aptuveni 250 tā laika vadošo orgānu pārstāvjus ar minimālo nepieciešamo dzīvošanai un strādāšanai kodolkara, ķīmisko vai citu uzbrukumu vai katastrofu situāciju gadījumā. Pēc tā izbūves virszemē tika uzcelta ēka, kas nesa nosaukumu „Ceturtās pārvaldes pansionāts”. Mūsdienās šajā ēkā atrodas Rehabilitācijas centrs „Līgatne”.
Izstāde iepazīstina ar reālo situāciju un citu aizsargbūvju stāvokli citviet Latvijā. Tā parāda cik mūsdienās ir aizmirstas civilās aizsardzības aizsargbūves. Ar bildēm no speciāli izvēlētām pazemes būvēm, parādot un izceļot šo vietu atšķirības un katras vietas unikalitāti. Apvienojot gaismas, krāsas un izkārtojumu ir izveidota mūsdienīga istaba, kura apvieno pagātni, ar mūsdienīgo un katrs šajā izstādē saskatīs ko unikālu un ilgi neaizmirstamu.
Izstādes atklāšanas dienā paredzēta bunkura „atdzīvošanās”, ar daudzu iekārtu iedarbināšanu, saturošu un neaizmirstamu stāstu par Līgatnes bunkuru, kā arī pašu izstādes autoru stāstu par izstādi, tās tapšanu, spilgtākajiem iespaidiem no Grauzti misijām un daudz kas cits.
SIA „Rehabilitācijas centrs „Līgatne” atrodas Līgatnes novada „Skaļupēs”. Rehabilitācijas centra „Līgatne” teritorijā 9m zem zemes atrodas labiekārtots bunkurs 2000m2 platībā, kuram slepenības zīmogu noņēma tikai 2003. gadā. Tas ir izbūvēts pagājušā gadsimta 80-tajos gados politiskās un valsts varas elites vajadzībām valsts vadīšanai atomkara gadījumā.
www.grauzti.lv
www.bunkurs.lv
www.rehcentrsligatne.lv


Sia Rehabilitācijas centrs „Līgatne”
Skaļupes, Līgatnes pag.,
Līgatnes nov., LV-4108, Latvija
Iepriekšēja pieteikšanās:
Tel. +371 64161915, +371 26467747
Plašāka informācija: 26407514, 29869438, 26371986.

 

117 skatījumu
 
komentāri

Pašlaik nav neviena komentāra
Atstāj komentāru, un uzsāc diskusiju!

Blogs
Blogi tiek atjaunināti katras 5 minūtes